Zusters overhandigen kunstwerk ‘Liefde in je naam’

In opdracht van de Zusters van Liefde in Tilburg heeft kunstenares Mélanie de Vroom het kunstwerk ‘Liefde in je naam’ gemaakt. Woensdag 25 september is het onthuld en geschonken aan Van der Weegen Bouwgroep en de inwoners van Tilburg. Het kunstwerk laat deze tekst – ook de titel van een eerder verschenen boekje over het leven en het charisma van de zusters van Charles van Leeuwen – zien. De plek en het overgebleven muurtje waarop het kunstwerk rust, maakte bijna twee eeuwen deel uit van het kloostercomplex; het Moederhuis van waaruit duizenden zusters over het hele land en een deel van de wereld zijn uitgevlogen om te gaan werken in onderwijs, zorg en welzijn. Na een leven lang werken zijn zij naar het Moederhuis teruggekeerd. Van deze plek kunnen zijn oprecht zeggen: Hier hebben wij geleefd. Hier laten wij liefde na. En vanaf nu dus een kunstwerk.

Het kunstwerk laat de tekst Liefde in je naam in een golvende, oneindige beweging zien. . Ook liefde is altijd in beweging, geeft kleur, vertrekt en komt weer terug. Net als de zusters in Tilburg.

De letters rusten op een muurtje dat overgebleven is van het kerkhof dat hier voorheen lag. In de vakken onderin staan de initialen van de Latijnse naam van de congregatie: Sorores Caritatis Mater Misericordiae, SCMM.

‘Liefde in je naam’ is uitgevoerd in gegalvaniseerd roestvrijstaal dat in twee kleuren blauw is afgewerkt. De initialen zijn uitgevoerd in cortenstaal. Het geheel is geproduceerd door Segno d’Arte en op 15 september 2024 door de Zusters van Liefde aangeboden aan Van der Weegen en aan de inwoners van Tilburg.

Opdat iedereen die het kunstwerk ziet, liefde in zijn of haar naam ervaart en doorgeeft.